COMPUTERLAND számítógép webáruház

Mire figyeljünk új számítógép vásárlásakor? - 2018.07.27

Sokan nem értenek a számítógépekhez, így bajban vannak amikor számítógépet kell vásárolniuk. Ahhoz, hogy olyan számítógépet sikerüljön választani, ami biztosan meg is felel majd arra a feladatra amire használni szeretnénk, nem árt valamelyest képbe kerülni a számítógépek főbb paramétereivel. Azoknak ajánljuk ezt az írást, akik szeretnék megismerni a számítógép alapvető alkatrészeit, nem szeretnének kizárólag a kereskedő tanácsaira hagyatkozni, és főleg: nem szeretnék, hogy átverjék őket.

Mire figyeljünk új számítógép vásárlásakor?


Számítógép vásárlása előtt célszerű meghatározni azt, hogy mire szeretnénk majd a gépet használni. Nyilván van már valamilyen elképzelésünk, de érdemes előre meggondolni, hogy kell-e tudjon mást is a gép. Biztos hogy csak internetezésre szeretnénk használni, vagy játék is futna rajta? Biztos hogy csak ezzel a játékkal szeretnénk játszani, vagy másik játék is szóba jöhet később? A felhasználás jellege alapvetően meghatározza azt hogy milyen gépet kell vegyünk és hogy mennyibe fog az kerülni. Nem szabad kizárólag az ár alapján választani, mert kellemetlen meglepetés érhet minket, ha megvesszük a legolcsóbb számítógépet, aztán az nem működik megfelelő gyorsasággal, vagy épp nem futtatja élvezhetően a kiszemelt játékot. Érdemes még figyelembe venni azt is, hogy egy számítógép mennyire bővíthető, ugyanakkor tisztában kell lenni azzal, hogy egy bővítés később drágább lehet mint ha előre gondolkodnánk és inkább kicsit erősebb gépet vásárolnánk már az elején.

Milyen számítógépet válasszunk?

Röviden:
 • Irodai jellegű felhasználásra (internetezés, levelezés, filmnézés, szövegszerkesztés): Legalább 2 magos processzor és legalább 4GB DDR4 memória (de inkább 8GB).
 • Játékra: Legalább 4 magos processzor és legalább 8GB DDR4 memória (de inkább 16GB), valamint Geforce GTX 1050 / Radeon RX 560, vagy ezeknél erősebb videokártya
  (amelyiknek ettől nagyobb a száma az biztosan erősebb).
Részletesebben:

Mitől is függ, hogy egy számítógép mennyire lesz gyors, és mire lesz alkalmas? Ezt több paraméter együttesen határozza meg, úgyhogy lássuk, milyen alkatrészekből is tevődik össze egy számítógép:

Processzor: A számítógép központi vezérlő egysége (CPU), teljesítménye határozza meg alapvetően a számítási gyorsaságot. Jelenleg kaphatóak 2, 4, 6 és 8 magos processzorok is, amik egyszerre több szálon végzik a számításokat. Leegyszerűsítve elmondható, hogy minél több egy processzorban a magok száma és minél magasabb azok órajele, annál gyorsabb lesz a számítógép. Ugyanakkor nem minden esetben van értelme 6 vagy 8 magos processzort rakni a gépbe, mivel sok olyan alkalmazás van amik nem képesek ezeket a magokat optimálisan használni. Irodai felhasználás esetén, ahol egyszerre nem fut túl sok program, például nem nagyon lesz érzékelhető sebesség különbség egy 4 és egy 8 magos processzorral szerelt gép között. A két fő processzor gyártó az Intel és az AMD. Mindkét gyártónak vannak gyengébb és erősebb processzorai is, így alapvetően nem lehet megmondani, hogy a kettő közül melyik a jobb, bár sokan erősen ragaszkodnak az egyikhez. Fontos tudni, hogy a processzor típusa meghatározza az alaplap típusát is. Inteles számítógépbe később nem lehet AMD processzort rakni, és fordítva. Az AMD processzorok általában magasabb órajelen dolgoznak, de ez nem jelenti azt hogy gyorsabbak is az Intelnél. Az AMD processzorok hajlamosabbak a melegedésre, így a 6 és 8 magos típusokra mindenképp ajánlott egy a gyáritól komolyabb hűtő felszerelése. Ezzel a zajt is csökkentjük (nem kell olyan nagyon dolgozni a ventilátornak) és a teljesítményt is növeljük (ha túlmelegszik a processzor, akkor visszaveszi a teljesítményét, hogy lehűlhessen). Igaz ez az Intel processzorokra is, de azok nem melegszenek annyira mint az AMD ezért gyári hűtővel is használhatóak. Egyszerű irodai felhasználásra, ahol jellemzően 1-2 program fut csak egyszerre (pl. üzletben egy számlázó program) elég lehet egy 2 magos processzor. Ha egyszerre több programot szeretnénk futtatni, több böngészőlapot, vagy fontos a sebesség, akkor már érdemesebb ide is 4 magos processzort vásárolni. Ha játékra szeretné használni a számítógépet, vagy nagy lesz rajta a terhelés, akkor már a 6 vagy 8 magos típusok közül érdemes válogatni.

Alaplap: A számítógép teljesítménye szempontjából nincs nagy jelentősége, inkább a rajta lévő csatlakozók típusa és száma ami a későbbi bővíthetőséget meghatározza. Vannak azért olyan típusok amik kifejezetten a gyengébb, míg mások az erősebb processzorokhoz valók, de laikusként nem kell ebbe komolyabban belemerülnünk, mert ez lesz az utolsó olyan alkatrész ami hatással lesz a számítógép teljesítményére. Ezzel kapcsolatban inkább kérjük ki szakértő véleményét, hogy a kiválasztott processzorhoz leginkább megfelelő alaplapot válassza.

Memória: Jelenleg DDR3 és DDR4 foglalatú memóriákat lehet kapni. A DDR4 újabb, és jellemzően gyorsabb is mint a DDR3, emiatt új számítógép vásárlásakor mindenképpen a DDR4 memóriát ajánljuk. Egyszerűbb, irodai felhasználáshoz elég 4GB, de jobb ha 8GB, míg kifejezetten játékhoz minimálisan 8GB, de inkább 16GB a javasolt. Ez jellemzően később is bővíthető, mivel az alaplapokon 2 vagy 4 memória foglalat van. Ha most csak az egyiket használjuk fel, akkor később egyszerűen be lehet tenni mellé még egyet, ezzel duplázva a memória mennyiségét. Bővítésnél érdemes arra odafigyelni, hogy ha van rá lehetőség egyforma memóriák kerüljenek a számítógépbe. Különböző típusok problémákat okozhatnak. Ez nem törvényszerű, de jobb nem kockáztatni. Memóriák esetében már elég sok gyártó termékei közül válogathatunk. Akadnak közöttük olyan típusok, amik már gyárilag hibásak, de ez nem feltétlen derül ki azonnal. Lehet hogy 2-3 hónap múlva kezd majd el lefagyni a számítógép miattuk. A memória modul működése a Memtest86 nevű program egész napos (vagy éjszakás) futtatásával megbízhatóan ellenőrizhető. Ezt olcsóbb memóriák esetén a vásárlást követően minél előbb célszerű is megtenni. Vannak olyan gyártók és típusok, amik viszont elég megbízhatóak (1000 memóriából kevesebb mint 1 hibás). Ha ilyet választunk, jó eséllyel nem kell aggódnunk miatta a későbbiekben. Ilyen megbízható gyártó a Kingston, és a Corsair. Akad ugyanakkor olyan olcsóbb memóriákat gyártó cég, aminek a memóriái 20-ból 19 esetben hibásnak bizonyultak, ami valljuk be, nem egy jó arány.

Háttértár: Alapvetően két -féle háttértár lehet a számítógépünkben. Az SSD meghajtók memória alapú tárolók, mozgó alkatrészek nélkül. Igen gyorsak, tárterületük viszont nem túl nagy. 120 vagy 240GB-os meghajtót érdemes választanunk, és erre telepíteni az operációs rendszert akkor, ha egy villámgyors számítógépet szeretnénk. A másik megoldás (vagy az SSD mellé is lehetséges) a hagyományos HDD, ahol lényegesen nagyobb tárhelyet kapunk ugyanazon az áron. Egyszerűbb irodai felhasználás esetén, ahol nem fontos hogy villámgyors legyen a gép, vagy nagyon alacsony az erre szánt keret, egy 500GB-os HDD a javasolt, ez jelenleg a legolcsóbb háttértár. Ha nem kell ilyen nagy tárhely és nem annyira szűk a keret, akkor már érdemes lehet egy 120GB-os SSD meghajtót vásárolni helyette. Pár ezer forintos különbségért jól érzékelhető gyorsulásra számíthatunk. Ha játékra használjuk a számítógépet, akkor viszont érdemes egy 120 vagy 240GB-os SSD a rendszernek, és mellé egy 1000 vagy 2000GB-os HDD is adattárolásra.

Videokártya: Míg irodai felhasználás esetén elegendő lehet az integrált videovezérlő, addig ha játékra szeretnénk használni a gépet, akkor a legfontosabb szempont, hogy legyen benne egy megfelelő dedikált videokártya is. Itt is két fő család van, az Nvidia Geforce és az ATI Radeon. Mindkét családban találhatóak gyengébb és erősebb kártyák is, így alapvetően ez alapján nem lehet megmondani, hogy melyiket érdemes választani. Mindkét család tagjait gyártja több gyártó is (ASUS, MSI, Gigabyte, Sapphire, stb.). Egyazon típusú videokártya más-más gyártó által gyártott változatai között nagy különbség nincs. Minimális teljesítménybeli különbség előfordulhat, de inkább a hűtés (ventilátorok száma és mérete, hűtőborda formája) és a garanciaidő az ami eltér.
Ha játékra szeretnénk a számítógépet, az alábbi jelenleg is kapható típusokat tudjuk ajánlani:
 • Nvidia Geforce GTX 1050: a legtöbb játék futtatására alkalmas, de akad néhány komolyabb gépigényű új játék, aminél már rendesen vissza kell venni a beállításokból, hogy élvezhetőek maradjanak. 2 és 4GB-os memóriával is elérhető, ár-érték arányban a 4GB-os változat az ami jelenleg a legjobb választásnak tűnik
  (feltéve hogy nem túl magasak az igények).
 • Nvidia Geforce GTX 1060: ez már egy erősebb és drágább típus, az összes új játékot élvezhetően futtatja,
  ha van rá pénz mindenképp megéri megvenni.
 • Nvidia Geforce GTX 1070: ha a legújabb játékokat is maximális beállítások mellett szeretnénk játszani
 • Nvidia Geforce GTX 1080: ha azt szeretnénk, hogy ez a következő 4-5 évben is így maradjon
 • ATI Radeon RX 560: a GTX 1050-hez hasonló tudású kártya
 • ATI Radeon RX 570: a Radeon közép kategóriája
 • ATI Radeon RX 580: a Radeon felső kategóriája
Tápegység: A legfontosabb tudnivaló, hogy ha megbízható számítógépet szeretnénk akkor nem érdemes olcsó tápegységet vásárolni. Nagy különbség van különböző gyártók hasonló névleges teljesítményű tápegységei között. Míg az olcsóbb típusoknak 1-2 év után zörögni kezd a ventilátora, vagy egyszerűen csak elfüstölnek egy játék közben, addig a márkásabb típusokra jellemzően nincs panasz. Az ajánlott márkák itt a Chieftec, a Corsair és az FSP. (akadnak egyéb megbízható tápegységek is, a felsorolás nem teljes, de évtizedes személyes tapasztalat alapján ezeket a gyártókat tudjuk bátran ajánlani, iránymutatásnak reméljük jó lesz) Amíg egy 4 magos processzor, és GTX 1050 videokártya mellé elég egy 500W-os, addig nagyobb processzor és videokártya mellé szükséges lehet egy nagyobb teljesítményű táp is. Érdemes itt már gondolni a későbbi bővíthetőségre, hogy egy videokártya csere miatt lehetőleg ne kelljen majd a tápegységet is nagyobbra cserélni. Ha egy tápegység nem 500 hanem 600 wattos, nem kell megijedni, a számítógép attól még nem fog többet fogyasztani.

Ház: Sokaknak a legfontosabb szempont, és ezen a meggyőződésen vélhetően ez a leírás sem fog változtatni. Tény azonban, hogy a számítógép ház nélkül is pontosan ugyanúgy működik, és az a teljesítményére semmilyen hatással nincsen. Arra figyeljünk csak oda, hogy a többi alkatrész rendesen elférjen benne (ATX alaplaphoz ATX ház is kell, és egyes videokártyák hossza is tud meglepetést okozni), és hogy megfelelően tudjon szellőzni (egy ventilátor nem árt az előlapra és/vagy hátra, különösen az erősebb gépeknél).

Most, hogy már tudjuk mit szeretnénk, már csak azt kell eldönteni, hogy hol vásároljuk azt meg. Sok kereskedő különféle trükkökkel próbálja lejjebb csalni az árat, hogy lehetőleg tőle vásároljunk, de ha valahonnan kedvező árat kapunk, akkor se feledjük a fentieket. „Olcsó húsnak híg a leve” - szokták mondani, ami esetünkben is igaz lehet. Kevésbé ismert gyártótól származó memóriával, olcsóbb tápegységgel, alsó kategóriás alaplappal tízezreket is lehet spórolni egy számítógépen, de ha az utána 1-2 éven belül tönkremegy, épp amikor a legnagyobb szükség lenne rá (mikor máskor) már kevésbé érezzük szerencsésnek magunkat. Vannak olyanok, akik külföldről (ÁFA mentesen) behozott alkatrészeket, perifériákat árulnak természetesen így jóval olcsóbban. LG monitornál találkoztunk már olyannal, hogy a magyarországi szerviz nem akarta felvenni a hibás terméket mondván, hogy az Szlovákiában lett értékesítve, így vigyük ki Szlovák szervizbe.

Az ár mellett érdemes megvizsgálnunk egyéb szempontokat is. Tudjuk meg kitől vásárolunk! Ha interneten rendelünk, nézzük meg van-e a honlapon cím, email cím, telefonszám feltüntetve, vagy csak egy kapcsolatfelvételi űrlap van és minden esetben azon keresztül kell kommunikálni? Utóbbi nem túl kényelmes ha valami problémánk vagy kérdésünk van, esetleg meghibásodik a termékünk. Milyen garanciát vállalnak a termékre? Milyen hosszú a garancia, ha nem egységes akkor alkatrészenként mennyire számíthatunk? Hogyan működik a garanciás ügyintézés? Nekünk kell eljuttatnunk a 20 kilós számítógépet a szervizbe, vagy érte jönnek? Ha nekünk kell akkor hol van a szerviz? Ha érte jönnek akkor ingyenes a szállítás vagy fizetni kell érte? Új-e a számítógép amit kapunk? Elképzelhető, hogy valamelyik alkatrészből ugyanezen az áron van már újabb (jobb) is, vagy akár még olcsóbban? Videokártyáknál nem ritka, hogy amikor kijön egy új széria (legutóbb pl. a GTX 950 után a 1050) akkor az ugyanazon az áron (vagy csak 1-2 ezer forinttal drágábban) nagyobb teljesítményt nyújt.

Összegezve: az ár csak az egyik tényező, és a vásárlásunk nem egy olyan dolog ami a termék kifizetésével és átvételével zárul le, hanem remélhetőleg majd csak sok év múlva amikor már 'megdolgozott az áráért' és esetleg leselejtezzük vagy lecseréljük. Ez pedig nem mindegy mikor lesz.

Miért érdemes a Computerland webáruházból számítógépet rendelni?
Munkatársaink 2006 óta foglalkoznak számítógép gyártással. A Computerland webáruház 12 éves szakmai tapasztalattal 2018-ban alakult azzal a céllal, hogy kizárólag megbízható, minőségi saját márkás számítógépeket kínáljunk minden felhasználásra, igényes vásárlóknak. Ingyenes szakmai tanácsadással segítjük a megfelelő számítógép kiválasztását, ahol minden esetben az Ön számára leginkább költséghatékony megoldást igyekszünk megtalálni. Számítógépeink teljesen újak (olyannyira, hogy megrendelésre gyártjuk őket a rendelést követő 1-2 napon belül), és kizárólag a legújabb, megbízható, márkás, minőségi alkatrészek felhasználásával készülnek a legnagyobb odafigyeléssel. A kész számítógépeket teszteljük, és kipróbált állapotban továbbítjuk vásárlóink felé. A számítógépek alkatrészeire a gyártók minimum 1, de jellemzően inkább 2-3 év garanciát vállalnak. Ez idő alatti meghibásodás esetén ingyenes háztól-házig futárszolgálattal látjuk el a garanciás javítást, a lehető leggyorsabban. Ez a szerviz szolgáltatás külön díjazás ellenében a garancia időn túl is elérhető.

Prémium szolgáltatásunk, a maximális teljesítményre és kényelemre vágyóknak:
A legmodernebb Unique 2018 számítógép vásárlása esetén olyan extra szolgáltatásokat is kínálunk, mint a 24/7 lifetime support, félévente helyszíni takarítás, valamint 24 órán belül garantált helyszíni javítás, a vásárlást követő 3 éven keresztül.